Isnin, September 28, 2015

Penafian / Disclaimer
PENAFIAN/DISCLAIMER

  1. Nakhoda Nurani di bawah url engkumuzahadin.blogspot.com adalah sebuah blog yang bertujuan untuk berkongsi maklumat merangkumi berita semasa, hiburan, pendidikan, agama, sukan, fesyen dan juga cerita peribadi. Pemilik blog ini tidak melakukan sebarang perwakilan terhadap ketepatan atau kesempurnaan mana-mana maklumat di blog ini atau yang ditemui dengan mengikuti mana-mana pautan di laman blog ini.
  2. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab untuk sebarang kesilapan atau ketinggalan maklumat. Pemilik tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa kerugian, kecederaan atau kerosakkan daripada paparan atau penggunaan maklumat dari blog ini.
  3. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog pada masa akan datang. Setiap artikel terdiri sama ada ditulis sendiri oleh pemilik blog atau diambil dan diubah suai mengikut sumber yang tercatat pada nota kaki setiap catatan.
  4. Bagi artikel yang dimuat naik yang dimiliki oleh sumber primier boleh diubah suai, dialihkan, atau dipadamkan atas permintaan pemilik asal artikel berkenaan sekiranya dirasakan perlu. Jika sebarang sumber dan informasi yang terkandung dalam mana-mana artikel hasilan pemilik blog ini, pemilik blog boleh mengubah, mengalihkan atau mungkin memadamkan artikel tersebut sekiranya perlu. 
  5. Gambar-gambar yang muncul pada artikel dalam blog ini tidak dimiliki oleh pemilik blog melainkan yang dinyatakan sahaja. Umumnya gambar-gambar berkenaan merupakan dapatan daripada enjin carian Google Images yang tidak diletakkan sumber kerana ketepatan sumber asal yang kabur. Kebanyakan gambar ini, diubah suai mengikut artikel dan diletakkan ‘watermark’ sebagai hasil ‘editing’ pemilik blog. Gambar-gambar yang dituntut pemilik asal boleh , dialihkan, atau dipadamkan atas permintaan pemilik asal gambar berkenaan sekiranya perlu.
  6. Pemilik blog juga tidak mempunyai hak milik ke atas mana-mana video yang dikongsikan pautannya dalam catatan blog ini. Pemilik blog sama sekali tidak memuat naik video-video berkenaan sebaliknya hanya berkongsi ‘link’ videonya sahaja. Manakala, video yang mengandungi filem-filem dan drama yang boleh ditonton secara langsung daripada blog ini juga berpandukan sumber YouTube, dan lain-lain yang bergantung kepada pemilik pemuat naik video berkenaan tentang jangka hayat tontonan. Semua pautan dan video berkenaan boleh diubah suai, dialihkan atau dikeluarkan daripada blog ini pada bila-bila masa atas permintaan sekiranya perlu.
  7. SEBARANG BENTUK ARTIKEL, INFORMASI ATAU GAMBAR YANG DIMILIKI OLEH PEMILIK BLOG INI BOLEH DIGUNAPAKAI OLEH BLOGGER LAIN TANPA MEMERLUKAN KATA KEBENARAN TETAPI PERLULAH DILETAKKAN PAUTAN KEPADA BLOG INI DAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI UNTUK PRINT SCREEN UNTUK TUJUAN APA SEKALIPUN YANG MANA, PEMILIK BLOG MEMPUNYAI KUASA UNTUK MENGAMBIL TINDAKAN UNDANG-UNDANG YANG SEWAJARNYA TERHADAP PELAKU. 
  8. HAK CIPTA PENULISAN KARYA KREATIF (CERPEN & E-NOVEL) OLEH PEMILIK BLOG YANG DIDAPATI DALAM BLOG INI ADALAH TERPELIHARA. SEBARANG BENTUK PENIRUAN, COPY PASTE, PRINTSCREEN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI. PENULIS TIDAK AKAN TERAGAK-AGAK MENGAMBIL TINDAKAN UNDANG-UNDANG JIKA HAK PERSENDIRIAN INI DICABULI.
DASAR KOMEN BLOG

Pemilik blog ini berhak untuk memadamkan mana-mana komen yang dihantar kepada blog ini tanpa notis yang disifatkan: 

1. Sebagai SPAM.
2. Komen yang kurang sopan.
3. Komen yang mengandungi bahasa atau konsep yang boleh menyakitkan hati.
4. Komen yang menyerang seseorang secara individu.
5. Komen yang berbaur lucah.
6. Komen bersifat perkauman atau rasis.


AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

BAHAGIAN X - AM Bab 2 - Kesalahan dan Penalti Tambahan

Seksyen 233: Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll.

(1) Seseorang yang --

(a) Dengan menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar--

(i) Membuat, mewujudkan atau memint-minta; dan

(ii) Memulakan  penghantaran,

"Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau

(b) Memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, 

Adalah melakukan satu kesalahan--

(2) Seseorang yang secara sedar--

(a) Dengan menggunakan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi memberikan apa-apa  komunikasi lucah bagi maksud komersial kepada mana-mana orang; atau

(b) Membenarkan suatu perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi di bawah kawalan orang itu untuk digunakan bagi suatu aktiviti yang diperihalkan dalam perenggan (a),

Adalah melakukan satu kesalahan.

(3) Seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah seksyen ini apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya satu ribu ringgit bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas persabitan.

- skmm/bubblynotes.com