Isnin, Disember 05, 2016

Full Review Konsert Akhir Gegar Vaganza 2016; Nina, Sarah & Zarul Terbaik!Juri jemputan malam ini didatangkan dari negara jiran, iaitu Hetty Koes Endang! Selain itu, seorang lagi juri jemputan ialah Datuk Jamal Abdillah, yang juga merupakan juri di pentas akhir Gegar Vaganza 2 pada tahun 2015.

Ameng Spring menjadi peserta pembuka tirai dengan dua buah lagunya sendiri yang dimedleykan. Lagu Bougenvilla dan Romantis disampaikan bersahaja oleh Ameng, kerna sememangnya sudah berkali-kali dinyanyikan lagu sendiri. Kelainan beberapa bait lagu baharu diselitkan pada permulaan, sebuah lagu yang ditujukan kepada isterinya tercinta. Komen Datuk Jamal Abdillah adalah berkenaan aura Ameng yang dahulu dan sekarang berbeza, dan belia menyukai aura Ameng yang sekarang!

Lagu berhantu Kemelut Di Muara Kasih milik Ziana Zain dan gemersik Sedetik Lebih paduan suara Anuar Zain digalas oleh Intan Sarafina. Menariknya, Hetty Koes Endang dilihat miming lagu Kemelut Di Muara Kasih ketika dinyanyikan Intan! Kombinasi lagu yang hit ini ternyata tidak dapat memikat hati juri, iaitu Hetty, secara total. Ringkasnya, ekspresi wajah Intan Sarafina dikatakan kaku, tidak larut dalam emosi lagu melo songs yang diberikan kepada Intan. Malah, Hetty turtu menambah memahami lirik lagu melo seperti itu sangat penting untuk pemberiaan emosi dan jiwa.

Siti Sarah tampil anggun dengan lagi I Will Always Love You dan Matahariku. Secara peribadi persembahan yang sangat bagus. Penuh yakin dan perfect! Mendapat standing ovation daripada Hetty Koes Endang. Begitupun, mendapat komen daripada Datuk Ramli MS untuk meletakkan jiwa lebih ke hadapan berbanding aspek teknikal. Dan Datuk Ramli MS turut menyatakan tidak berapa gemar bahagian opening dan selebihnya excellent! Datuk Khatty, pula bersetuju dengan komen Datuk Ramli dan dalam masa yang sama memberi kredit untuk persembahan lagu mendiang Whitney Houston!

Dendangan Laguku dan Gerhana menjadi kombinasi duet rentak rancak yang pertama disampaikan pada malam final Gegar Vaganza 2016 ini. Lagak tari lincah dan aura Zarul Umbrella ternyata menghidupkan lagu dan persembahannya sekali gus mendapat pujian melambung tinggi daripada Datuk Khatty. Begitupun, Hetty mencelah supaya berjaga-jaga di hujungnya... Datuk Jamal menambah bahawa dia lebih mengenali Zarul sekarang berbanding ketika dia bersama Umbrella.

G-Mie Screen tampil dengan lagu Bila Bulan Berwarna Biru dan Salam Akhir. Kombinasi medley mendayu. G-Mie memilih opening dengan suara mengungkap madah berretorik.  Tampil bersahaja, mendapat komen positif daripada Datuk Jamal. Memuji suaranya yang unik, dan persembahannya yang bertenaga. Pujian juga diberikan oleh Datuk Khatty untuk lagu Salam Akhir yang mengimbau tentang legenda Allahyarham Sudirman.

Izinkanlah dan Mama Aku Ingin Pulang disampaikan cukup hebat oleh Azharina Azhar. Tampil dengan busana hitam, Azharina membuatkan Hetty Koes Endang menitiskan air mata. Malah turut mendapat standing ovation daripada juri seberang tanah air itu dan simbolik penghormatan oleh Datuk Khatty. Penjiwaan yang diberikan secara total dalam lagu Mama Aku Ingin Pulang

Dari Kekasih Buat Kekasih dendangan Razis Ismail, Rem dan Shidi juga Asyik, lagu dangdut daripada Nora, Zur Eda dan Elly Mazlein menjadi segmen pertengahan sebelum pusingan battle mengambil ruang. Sebelumnya, Syamel, Ning Baizura dan Datuk AC Mizal tampil mempromosikan sebuah program terbaharu di Astro Ria dan Ria HD.


Aku nyanyi lagu kau, kau nyanyi lagu aku! Itu konsep untuk pusingan battle. Intan Sarafina vs Ameng Spring. Zarul Umbrella vs G-Mie Screen. Azharina Azhar vs Siti Sarah. Juri tidak akan memberikan komen untuk persembahan battle ini sebaliknya hanya akan memberikan markah.

Duhai Malam dan Sampai Hati lagu battle daripada Ameng Spring dan Intan Sarafina. Bukalah Hatimu dan Bila Cinta Didusta daripada Zarul Umbrella dan G-Mie Screen. Seandainya dan Kesetiaan daripada Siti Sarah dan Azharina Azhar


Siti Nurhaliza dan Jamal Abdillah menjadi duo undangan khas membuat persembahan dengan seleksi lagu istimewa mengisi pentas sebagai simbolik berakhirnya dua pusingan pertarungan vokal antara bintang-bintang Gegar Vaganza 2016.