Rabu, Mei 11, 2016

[Video] Gangguan Seksual Dalam Pengangkutan Awam; Wanita Perlu Berani Bersuara!


Teringat. Lama dulu. Masa sekolah menengah. Balik sekolah naik bas mini. Driver bas, lelaki India. Mentanglah, bas mini tu kecik, macam drift ja dia selalu bawa. Satu hari, Muz duduk sebelah tingkap. Sebelah, ada pula seorang penumpang perempuan. Rasa dalam 20-an, bangsa India. 


Nak dipendekkan cerita, adalah mamat-mamat bangla naik bas. Berdiri sebab tak ada tempat duduk. Dok buat-buat terhimpit dia, tersentuh dia, dan lain-lain. Well, sebab bangla dengan India lebih kurang satu warna family yang sama, mungkin Mat Bangla tu steam ke, syok ke, dan seangkatan dengannyalah kot.

Last sekali, penumpang sebelah Muz, cakap, "Boleh tak kita ubah tempat, ada orang gila dekat sebelah ni, kemudian dia explain sikit apa mamat tu buat...

Bila kami tukar tempat saja, mamat tu dah gerak pergi berdiri dekat tempat lain. Eh, yang aku ni kau tak nak himpit pula, ye? Hahaha...


Jadi, bila jumpa video ni, Muz rasa nak share. Kaum wanita jangan takut bersuara. Pertahankan hak. Bayangkan, kalau penumpang sebelah Muz tu, cakap kuat-kuat sampai satu bas dengar, silap hari bulan kena belasah Mamat Bangla tu.

Tapi berani bertempat ya, kalau seorang-seorang dan tempat sunyi dan tak ramai orang jangan tunjuk berani, takut lain pula yang terjadi!

Orang lelaki, ingat! Wanita bukan tempat melampiaskan nafsu!! Kalau tak tahan sangat, pi cari kulit durian! Dah gatai kan? Boleh guna untuk garu! Hahaha...

3 Komentar

Write Komentar
Suriaamanda
AUTHOR
11/5/16 10:06 PTG delete

pernah kena...viral satu malaysia..akhirnya pelaku dapat ditangkap selepas meraba wanita lain...dalam penjara dah sekarang sebab dia raba bini orang...

Reply
avatar
cik karmila
AUTHOR
11/5/16 10:34 PTG delete

penah gak ada pengalaman macam ni..semoga dijauhkan..

Reply
avatar
izzeyda
AUTHOR
6/6/16 10:21 PG delete

pernah ada pengalaman.. dia siap dok kat sebelah sebab kerusi sebelah kosong..

Reply
avatar