Selasa, Februari 09, 2016

Resipi Ayam Kam Heong


Bahan-bahan :
1 Ekor ayam dipotong 18
2 ulas bwang besar (sbiji didadu n sbiji lg potong kasar)
4 ulas bwang putih (ketuk)
6 cili merah (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili
7 cili kmpung (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili
20 helai daun kari
2 sb sos cili
2 sb sos tomato
2 sb sos tiram
2 sb kicap lemak mnis
3 or 4 sb kari
Minyak masak
Garam



Cara Penyediaan :
● Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit,garam dan lada hitam
● Goreng ayam hingga masak. | Asingkan
● Serbuk kari dbancuh dengan sedikit air
● Panaskan minyak tumis bawang besar bawang putih hingga wangi
● Masukkan bancuhan kari dan daun kari
● Masukkan sos dan kicap kacau sebati hungga agak pekat
● Masukkan ayam goreng serta hirisan cili
● Gaul rata
● Siap dihidang

cc: fb wanita idaman/resipi ummi


1 Komentar:

Write Komentar
9/2/16 12:08 PTG delete

kita tak buat lagi ni.. nak kena cuba jugak

Reply
avatar