Sabtu, Disember 19, 2015

4 Penyakit Berbahaya Jika Masuk Kereta Terus Buka Aircond!Mungkin ramai di antara kita segera mengjidupkan pendingin hawa sebaik sahaja masuk ke dalam kereta yang tertutup rapat. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, iaitu sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen - ia dapat dienal pasti melalui bau yang terhasil daripada haba bahan plastik di dalam kereta.) Di samping menyebabkan kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. 


Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukimia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran. Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Manakala, jika kereta anda terdedah pada matahari, tahap Benzene boleh menigkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.

Anda dinasihatkan untuk membuka tingkap dan aircond kereta dahulu sebelum masuk ke dalam kereta untuk membebaskan Benzene ini. Sebarkan, supaya insan kesayangan anda yang lain juga mendapat maklumat ini!.